tiistai 12. tammikuuta 2010

Ruotsia ja englantia

Meillä Suomessa ei ole pulaa ruotsinkielen opetusmateriaalista ja kun ottaa mukaan itse Ruotsin ja jopa Norjankin, materiaalista ei ole pulaa, enkä aio ainakaan nyt keskittyä ruotsin materiaaleihin, mutta tässä on joitakin, jossa ruotsia opitaan englannin kautta. Meillä suomalaisilla on aika usein englanti paras vieras kieli ja joskus on jopa hyväksi, että skandinaavisissa kokouksissa käytetään "huonoa englantia", niin kukaan ei pääse kukkoilemaan eikä meidän suomalaisten tarvitse tuntea pikkuvelikompleksia ruotslaisten edessä.

Sanakirjoista kannattaa mainita Tyda.se, jota toistaiseksi voi käyttää ilmaiseksi englannin ja ruotsin välillä. Tydassa sanan käännöksen saa painamalla Ctrl+Alt ja klikkaamalla sanaa.

Nordstedts Ord on hyvä sanakirja englannin ja ruotsin välillä, se toimii välilehdessä. Kustantamolla on muitakin sanakirjoja, jotka ensi kesänä tulevat maksullisiksi.

Google Toolbarissa on hyvä sanakäännös, johon voi laittaa käännöksen englannista ruotsiin.

Olen löytänyt erinomaisen Online Translatorin, jonka voi ladata toolbarina, siinäkin on klikkaamalla toimiva englanti>ruotsi sanakirja (mutta ei toisinpäin).

Kaikissa löytämissäni kuvallisuutta käyttävissä kuvasanakirjoissa ja kuvallisissa sanastosivuissa voi käyttää ylläolevia sanakäännöksiä lisäpotkuna. Klikkaamalla saa lisäkäännöksiä.

Sanalistoissa klikkausanakirja toimii hyvin.

Nice Translator on miellyttävä palvelu, jossa käytetään Googlen Translatoria moottorina. Voi laittaa monia kieliä, kääntää yksinkertaisia lauseita melko hyvin.

Löysin kaupallisen palvelun, johon saa ruotsin yhdeksi kieleksi. Se tekee jo huomattavan hyviä konekäännöksiä, jotka kelpaavat usein raakakäännöksinä. Hinta on 79 €.

Common Swedish Words

Animal Word List, englanti, ruotsi, ranska, latina

Swedish to English

Ruotsin sanalista, sanoja voi kääntää noilla klikkausanakirjoilla, valtava sanalista

How to learn Swedish in 1000 difficult lessons, blogi

Swedish words and phrases

Akateeminen sanalista ru, englanti


Ruotsin Språkrådetin sanakirjalista hieman lisättynä:

Svenska

Uppslagsverk

Nordiska

Svensk-engelska

Engelska

Se fler engelska källor under Andraspråkshjälp.

Uppslagsverk

Övriga språk och lexikon