perjantai 16. lokakuuta 2009

Spelling bee

Englanninkielisessä maailmassa on jännittävä spelling bee -kulttuuri. Kilpaillaan koulu-,piiri-, osavaltio- ja valtakunnan tasoilla oikeinkirjoituksessa! Oikeinkirjoitus on sitä, että kilpailija osaa luetella sanojen oikean kirjoitusmuodon kirjain kirjaimelta. Monet ovat vallan korkealla tasolla ja osaavat myös harvinaisten sanojen merkityksiä ja etymologioita.

Sieltä olen löytänyt mielestäni hyvän ohjelman, joka voisi kulua kansan käsissä myös Suomessa. Se ei ole rajoitettu tiettyyn kieleen, vaan sillä voi harjoitella myös suomen oikeinkirjoitusta. Ja suomalaiset voisivat harjoitella vieraiden kielten.

Tässä on netissä toimiva saneluohjelma, joka käyttää hyväkseen isohkoa listaa, yli 42000 sanaa. Voit kirjoittaa harjoiteltavia sanoja ruutuihin ja ohjelma kyllä kertoo, ovatko ne listassa. Sitten kuulet sanat ihmisäänen sanomina ja voit testata, osaatko kirjoittaa ne oikein. Sanoja voi ottaa enemmän kuin alkuperäisessä ehdotuksessa.

Tämä sivu käsittelee oikeinkirjoitusta, pitää tunnistaa väärin kirjoitettu sana. Täällä on BBC:n oikeinkirjoitusharjoituksia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti